Ny tandläkare...

Jaha, nu har jag ringt till tandläkaren och talat om att jag har blodsmitta. Tänkte att jag skulle göra det innan jag kommer dit. Vilken skillnad mot min gamla tandläkare!

"Hej, jag ska vara hos er idag 10.30, ville bara tala om i förväg att jag har HIV, så att ni vet det"
"Jaha, jag skriver in det, men du kommer få uppge det igen i hälsodeklarationen eftersom du är ny hos oss"
"Ja, jag förstår det, men jag tänkte bara att ni skulle veta om ni behöver extra tid efter mig"
"Va? Nej, varför skulle vi behöva det? Låter inte som du har så bra erfarenhet? "
"Nja, jag skulle bara få komma eftermiddagar hos min gamla tandläkare för de behövde städa extra efter mig" "Haha, nej då, vi städar efter alla. Du är så välkommen, vi ses 10.30".

Känns så himla bra! Ingen särbehandling där inte. Känns som en tandläkare jag kan stanna hos OM dom inte gör mig illa, för då byter jag igen! (Har en otrolig tandläkar skräck!!!)
Kram

Ja, jag kommer att gå tillbaka, helt underbara, snabbt och smärtfritt är min tand lagad:)

Svar till Sophie igen

Sophie om Svar Sophie:
Inte uppgett smitta bara för att du inte velat?! Fy sjutton, hur respektlös och egoistisk kan man vara? Denna blogg har jag inget intresse av att följa längre... tack och adjö!

Nu blev jag orolig att jag skrivit fel, men det har jag faktiskt inte, det står inte att jag uppgett det för att jag inte velat, det står faktiskt för att jag inte VETAT! Och det är ju en väsentlig skillnad!!!
Synd att du inte vill följa bloggen, men det är ju valfritt.
Kram
Sophie om Svar till Sophie igen:
Ooops, sorry! Hur kunde jag läsa så fel, haha. Det är stor skillnad på vetat och velat...

Ja, hårfin:) Skönt att du såg mitt svar, hade känts trist om någon gick omkring och trodde att jag var en avskyvärd människa:)
Kram

Svar Sophie

Sophie om Tandläkaren...:
Den stackars receptionisten har inte bestämt reglerna för hur blodsmitta ska hanteras inom landstinget... Hon ville förklara för dig (om än lite klumpigt kanske) varför du måste få sista tiden på dagen. Kart man rengör efter varje patient, men man kan inte virkonstäda hela tiden utifall någon skulle ha blodsmitta, det finns helt enkelt inte resurser för det.

Hur kan du bli förbannad på en lag som skyddar oss som jobbar inom vården? Det är klart att man alltid har i åtanke att pat kan ha blodsmitta, men om man vet det innan kan man utföra extra försiktighetsåtgärder, avsätta mer tid och inte låta tex oerfarna studenter ta blodprov. Förstår att det är hemskt för dig att ha drabbats av HIV, och jag lider verkligen med dig. Kram

Nja, det där stämmer inte riktigt, för att anledningen till att man uppger blodsmitta är om de själva skulle göra sig illa, det ska alltid städas lika noga efter varje patient, då man inte vet vem som är smittad eller ej. Det är ju inte så att man behöver städa hela rummet för att en person med blodsmitta varit där, bara de instrument som använts och eventuella blodstänk.
Jag är inte "förbannad" på lagen, men eftersom jag kan vara smittad utan att faktiskt veta om det, borde man ju ändå skydda sig som om alla vore smittade, eller hur? Jag har ju varit hos både tandläkaren och varit och tagit blodprover UTAN att uppge att jag varit smittad av den enkla anledningen att jag inte vetat. DÄRFÖR tycker jag det är bättre att man utgår ifrån att alla har blodsmitta. Det är ju också så att jag behöver inte uppge att det är HIV jag har om jag inte vill, det räcker att säga att det är blodsmitta.
Jag jobbar själv inom vården så jag ser ju ofta det nonchaleras med att använda handskar osv. Jag tycker också att det vore en trygghet för pat om sjukvårdspersonal utgick från att alla är smittade, för det kan ju faktiskt vara så att även personalen helt omedvetet bär på en smitta. På infektion är det ganska ofta studenter som tar proverna, i alla fall på mig, eftersom jag är extremt lättstucken.
Nej, det är inte HEMSKT att ha drabbats av HIV. HEMSKT vore det att ha drabbats av cancer! HIV ställer krav på mig, att jag sköter min hälsa lite extra noga, att jag äter mina mediciner osv osv. Men jag lever och jag överlever!
Kram

Kolesterol

Dricker Pro Aktiv, äter sunt, nu är det bara att hoppas att nästa prov visar att mitt elaka kolesterol är på värg neråt igen. Annars vet i fasen hur jag ska övertyga min läkare att jag INTE ska byta mediciner. (vore ju om jag äntligen var gravid då...)
Orkar verkligen inte gå igenom alla biverkningar ny medicin ger! Eller, det är ju inte SÄKERT att det blir så, men jag kommer alltför väl ihåg hur det var förra gången. Sjukskriven från och till (mest till) under ett helt år! Magen pajade totalt, trött något kopiöst! Nej nej, jag vill inte!
Jag vet inte vad jag mer ska göra, jag har alltid motionerat mycket, sen jag blev sambo har ja ätit precis som man ska för att vara hälsosam, mycket fisk, mandlar, nötter, grönsaker osv. (Min man är ett riktigt hälsofreak). Jag vet att det är en biverkning av medicinen, men nog borde det ju gå att få ner det ändå???!!! (Hoppas hoppas).
Kram

Gravid?

Kämpar på för att bli gravid, undrar om det lyckats denna gång? Är lätt illamående fram o tillbaka, lite öm i brösten och gått över 1 dag nu.... Kanske bara önsketänkande, ska väl ta och göra ett test i morgon bitti, men är så himla rädd för att det ska vara negativt - igen:(.
Håll tummarna!
Kram

svar

Mia om Hur jag fick veta?:
Är ont i svanken ett typiskt symptom på hiv, eller? Det visste jag inte. Eller råkade det sig bara att de frågade om du ville ta ett hiv-test?

Mia, nej, ont i svanken är absolut inget symtom på HIV, men det var det problemet som gjorde att jag överhuvudtaget uppsökte sjukvården! Och ja, det råkade sig bara att de frågade om HIV test.
Kram

Hur jag fick veta?

Det här blir ett svar på ett mail jag fick idag.
Det började med att jag hade problem med min korsrygg! Var på vårdcentralen där de frågade om jag varit på gyn på senaste tiden. Det låter säkert konstigt när ni läser det, men bakgrunden till det är att vi har haft mycket bröstcancer i familjen och bröstcancer och äggstockscancer går lite hand i hand. Beställde tid på gyn, men de hade inte några tider förrän 14 december (det här var i början av december). Tänkte att om läkaren kan tro att mitt ryggonda kan komma från äggstockarna, ska jag kanske gå och kolla så jag inte fått klamydia. Beställde tid och åkte till STD kliniken. Väl där frågade de om jag gjort HIV test, nej, men det kan jag ju göra bara för att jag ändå är här...
13 december fick jag ett telefonsamtal från STD kliniken att de ville att jag kom tillbaka för att ta om prover. Idag. Protesterade, det kan ju inte vara så bråttom, kan komma imorgon när jag ändå ska till gyn, så slipper jag ju åka fram o tillbaka. Receptionisten sa att hon var tvungen att kolla med läkaren om det var ok och det var det. Inte ens nu ringde några varningsklockor! Tänkte att det blivit något fel med klamydia testet, HIV testet hade jag inte ens en tanke på.
Kom upp till STD mottagningen och möttes av  3 personer som presenterade sig soml äkare, sjuksköterska och  kurator. Fattade inget! Fick följa med in på kuratorns rum där läkaren sa att det gäller dit HIV test... Vaddå, var det något fel, ska jag ta om det? Nej, det visade tyvärr att du är positiv, dvs att du har HIV!
Jag vet inte exakt vad jag tänkte, först trodde jag de drev med mig! Jag? Det måste ha blivit någon förväxling! Jag har ju bara ont i ryggen, kanske klamydia, HIV testet tog jag ju bara för att!
Jag grät o grät, tankarna for genom huvudet, är det slut nu alltså? Jag kan lika gärna köra av vägen när jag åker hem så jag gör det snabbt och lätt. Läkaren frågade vad jag visste om HIV, Jag ska dö och jag kommer aldrig kunna få barn. Hans svar var: Ja A, att du ska dö vet vi alla, alla ska dö, men du kommer inte dö av det här. Och vill du skaffa barn så kommer inte det  heller att vara några problem.
Dom var så himla gulliga, satt i över två timmar och pratade. Kuratorn ringde och sjukskrev mig från jobbet. Min tid på gyn hade de redan avbokat. Min nästa skräck var att berätta för min sambo, jag var verkligen helt övertygad om att han skulle kasta ut mig direkt. Läkaren sa att om det, mot all förmodan, skulle vara så illa, fanns ett rum på infektion som jag kunde sova i.
Var ganska lugn men fortfarande väldigt chockad när jag så småningom kom ut på parkeringen. Ringde min syster och storgrät igen, snälla, får jag komma och bo hos er? Jag har HIV och jag kommer att bli utkastad när jag berättar hemma. "Lilla gumman, det är inte jordens undergång, och jag VET att du inte kommer bli utkastad! Men om det skulle vara så, så kommer jag och hämtar dig, det är bara att du ringer!!!" Min älskade syster!!!
Jag åkte hem, det första jag gjorde var att packa en väska för att kunna vara borta några dagar. Jag skulle ju straxt vara hemlös. Bestämde mig för att vänta att berätta tills min sambo kommit hem och hade hunnit varva ner.
Den planen gick inte så bra, så fort han öppnade dörren och såg mig sa han "vad har hänt?". Bröt ihop och hasplade ur mig att jag var HIV positiv. "Men jag har redan packat väskan och min syster kommer och hämtar mig så fort jag ringer. Jag kan vänta utanför". "Vad menar du? Du ska ingenstans! Herregud A, jag älskar dig och vi klarar det här" och så höll han om mig där i hallen.
Tack o lov hade jag inte smittat honom, trots att vi faktiskt har bott ihop i fem hela år när jag fick min diagnos. Vilken sagolik tur!

svar

:) om Tandläkaren...:
Har du smittat någon med hiv? Innan du visste om att du var smittad då.

Nej, tack och lov inte! Den enda jag skulle kunnat ha smittat i så fall var min sambo (numera min man), men som sagt, nej, tack och lov inte!

Tandläkaren...

Äntligen har jag tagit mig i kragen och beställt tid hos tandläkaren! Hatar det verkligen, finns nästan inget värre! Jo, att jag glömde att tala om att jag var HIV positiv i telefonen, så nu får jag ta det när jag kommer dit. Me not like. Det är bättre att dom är förberedda när man kommer dit:(.
Har bytt tandläkare, det förra stället var tandläkaren jättegullig, men jag hade en dispyt med tjejen i reception angående min sjukdom när jag beställde tid.
Hon:- jaha, HIV positiv, ja, men då får du sista tiden på eftermiddagen, så att vi kan städa ordentligt när du gått. Jag: -Men vaddå, menar du att ni inte städar och gör rent instrumenten efter VARJE patient?
Hon: -jo, det är klart, men det är ju extra noga med blodsmitta.
Jag: -Vet du en sak? Jag har varit HIV positiv i säkert 10 år utan att VETA! Med den inställningen DU har till rengöring kanske det är så att det är hos ER jag blivit SMITTAD?!?!
Ärligt, jag blir så förbannad på lagen som säger att jag måste uppge att jag har blodsmitta vid kontakt med sjukvården/tandläkaren. Vore det inte bättre om man utgick från att ALLA var smittade? Man vet ju inte, jag har ju själv burit på smittan i säkert 10 år utan att veta!!!
Nåja, jag hoppas att det inte blir någon konstig situation när jag berättar, har ju själv ett jäkla humör och kan slänga ur mig något som jag kanske ångrar sen...
Ha en bra lördag kväll, själv tillbringar jag den med dammsugare och mopp;)
Kram

Svar till anonym

Kan du inte berätta om dig hur du blev smittad om du är kille/ tjej?

Hej Anonym. Jag förstår inte riktigt VAD du vill att jag ska berätta som inte redan står i presentationen? Specificera lite så ska jag försöka ge dig ett bättre svar!
Kram

HIV ökar...

HIV och klamydia sprids med raket fart, varför? Kan det bero på inställningen många unga har till HIV idag? "Det finns ju mediciner"?! Blir så himla ledsen när jag läser/hör det. Visst finns det mediciner, men till varje medicin följer en låååååååååååååååång lista på biverkningar. Så himla dumt och så himla onödigt!!!! En annan sak som skrämmer mig är att det är så många unga som inte vet hur HIV smittar! Hallå, saknas det information, eller skolkar dom från skolan?! Vad ska man göra? Gå ut med samma skrämselpropaganda som på det glada 80-talet, för information verkar ju inte gå fram! Sen kan man ju smittas, självklart (borde ju jag veta), men just inställningen tycker jag verkar farlig. Det är som sagt en sjukdom som GÅR att leva med, men jag kan lova att jag hade gjort vad som helst för att slippa om jag bara kunde spola bandet tillbaka:(.
Kram

Berätta?

Satt och funderade lite på det här om att berätta att man är HIV positiv. Jag har aldrig haft några problem med det, förutom min familj som fick veta samma vecka som jag, ringde jag och berättade för min chef och för den personen jag arbetade med just då. Fick enbart positiva reaktioner, så nästa steg var att komma in på ett personal möte och berätta för övriga gruppen. Att jag kände att det var viktigt att berätta var mest för att jag var sjukskriven utan att vara sjuk.... Alltså, jag låg ju inte nedbäddad:). Och, jag vet hur snabbt det blir snack "men HON är ju inte sjuk, henne såg jag på ICA igår osv osv. Så, jag tog det på ett möte så hade jag allt gjort på en gång.
En enda reaktion fick jag. Började med att säga att:"-jag är sjuk, jag är HIV-positiv." M; - "Men herregud!!!!" Jag -"M, du behöver ju inte oroa dig, vi jobbar ju inte samtidigt" M ser helt frågande ut 1 sekund, -"Nej, men alltså, jag trodde du skulle säga att du hade cancer och sen var det bara HIV???" Då kom tårarna kan jag lova! Så himla skönt att höra!
Sen tror jag att det har lite med att göra var i livet man är och vilken människa man är. Jag berättar inte för alla så klart, finns ingen mening med det. Lika lite som att man skulle berätta för alla man träffar att man lider av fotsvamp. Men, jag tror det har lite med att göra att jag har mina vänner, dom som inte vill vara mina vänner efter att jag berättat är ingen förlust att förlora. Jag håller inte på att bygga upp en vänskapskrets. Och sen är jag ärlig och rak som person.

Japp, ett virrigt inlägg:) Nu en kopp kaffe o sen en rask promenad innan arbetet kallar igen!
Kram

Sjuka arbetskamrater!

Är så himla glad att mitt immunförsvar verkar vara på topp! Har jobbat med två arbetskamrater som valt att komma till jobbet febriga, snoriga och halsont. Blir lite ledsen på dom, för de vet om min sjukdom men för dom är pengarna viktigare... "Det är så dyrt att vara hemma", visst, men det kostar mig mer, förutom pengarna, min hälsa!!! Nåja, jag har klarat mig peppar peppar. (Annars är dom toppen mina arbetskamrater;) ).
Kommer använda bloggen för att ventilera mina tankar. Är ganska så öppen med min sjukdom, men ibland har man "privata" funderingar som jag kommer dela med mig av här helt anonym. (Fast, jag tror det mest är funderingar som alla har, inte bara HIV positiva)
Kram

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0